Het Orgel

Met een Frans karakter

Uniek en authentiek

Een symfonisch orgel

Het orgel werd gebouwd door de meest invloedrijke orgelbouwer van de negentiende eeuw, Aristide Cavaillé-Coll uit Parijs. Cavaillé-Coll, die ook het orgel in de Notre-Dame de Paris en Saint-Sulpice in Parijs maakte, bouwde het orgel voor de Waalse Kerk in 1885.

Het orgel heeft een warme klank, kan overweldigend klinken, maar ook zacht en hemels zoemen.

In Nederland zijn slechts enkele orgels van Cavaillé-Coll te bewonderen. Het behoort tot één van de mooiste orgels van het land.

Portret van Aristide Cavaillé-Coll ca. 1894

Iets te Hollands

Toen de Waalse gemeente moest verhuzien van de Hofkapel naar het Noordeinde was het toenmalige orgel in zo’n slechte staat, dat het niet mogelijk was deze te verplaatsen. Dankzij de financiële bijdrage van Lodewijk Napoleon is een nieuw orgel aangeschaft. Een echt Hollands orgel van de hand van Künckel uit Rotterdam.

De Frans-georiënteerde kerkgemeente wilde liever een orgel met Franse allure. In 1884 besloten ze daarom een nieuw orgel te laten bouwen. Het Hollandse orgel werd in 1885 verkocht aan de Gereformeerde Kerk te Hazerswoude-Dorp, waar het vandaag nog te bewonderen is in ‘De Korenaar’. 

Frans en fraai

Het Cavaillé Coll-orgel in de Waalse Kerk heeft een neogotische kas. Het vijfdelige front is opgebouwd uit een vlakke middentoren (met 4 pijpen) met aan weerszijde een vlak pijpenveld (met resp. 9 pijpen) en een ronde pedaaltoren (met ieder 5 pijpen) met afsluitend een tweedelig vlak veld met snijwerk, maar zonder frontpijpen.

Het orgel heeft 23 stemmen verdeeld over twee klavieren en pedaal. Het Grand Orgue (1e klavier) heeft 8 registers, het Récit Expressif (2e klavier) 9 registers en het Pédale 6 registers (waaronder 4 transmissies).

Tussen 1930 en 1954 zijn door J.C. Sanders en Zoon enkele wijzigingen aan het orgel aangebracht. In 1983 en 1984 is het orgel gerestaureerd door orgelmaker S.F. Blank onder toeziend oog en advies van Henk Kooiker en Maarten Vente.

Portret van Aristide Cavaillé-Coll ca. 1894

Concerten en orgelspel

Iedere zondagochtend om 10.30 uur wordt tijdens de eredienst het prachtige orgel bespeeld door één van onze vaste organisten. Daarnaast worden met enige regelmaat orgelconcerten georganiseerd.

Bekijk onze agenda of schrijf u in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.